De gemeente kondigde voor de zomer van 2023 aan dat er een wijkbudget van maar liefst €40.000,- beschikbaar was gesteld om culturele activiteiten en ontmoetingsplekken in Leidschenveen-Ypenburg te bevorderen. Het thema voor de wijk was duidelijk: het moest bijdragen aan de culturele diversiteit en de onderlinge verbondenheid in Ypenburg versterken. De gemeente hoopte op verrassende en innovatieve ideeën die de wijk nog levendiger zouden maken.
Inwoners werden aangemoedigd om hun ideeën in te dienen, en de deadline was gesteld op 5 juli. De ideeën stroomden binnen, variërend van kunsttentoonstellingen tot muziekfestivals en gemeenschapstuinen. Van 5 tot 12 juli hadden de bewoners de kans om hun steun te betuigen door hun favoriete ideeën te ‘liken’. Diegenen wiens ideeën de drempel van 25 likes hadden bereikt, wachtten nu op de volgende stap: de haalbaarheidscheck door de gemeente. Uiteindelijk werden de haalbare ideeën onthuld tijdens “Feest in de Vinex” op 9 september, een langverwacht evenement waar de hele wijk naar uitkeek. Een van de ideeën was van directeur van Community Plus, Amit Akbar:
Duurzame containertheater Leidsche Yp
Containertheater is bedoeld om, met gerecyclede en flexibel in te zetten zeecontainers, culturele evenementen naar de wijken te brengen.
Het verhaal achter het idee begint in de wijken Leidschenveen en Ypenburg, waar een groeiende behoefte is aan culturele evenementen en gemeenschappelijke ruimtes voor artistieke expressie.
Het idee is ontstaan vanuit de wens om een levendige culturele hub te creëren, waar bewoners kunnen genieten van voorstellingen en optredens. Met behulp van gerecyclede zeecontainers wordt een mobiel theater gecreëerd dat flexibel en gemakkelijk kan worden opgezet in verschillende buurten. Hierdoor is het een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele theatergebouwen. Het theater kan ook worden uitgerust met zonnepanelen en regenwateropvangsystemen om energie te besparen en het waterverbruik te verminderen. Dankzij de containerstructuur kan de theater eenvoudig worden verplaatst naar verschillende locaties binnen de wijken. Dit maakt het mogelijk om evenementen te organiseren op pleinen, parken, parkeerplaatsen of andere openbare ruimtes. Het theater is ook rolstoeltoegankelijk en biedt faciliteiten voor mensen met een beperking.
Het is bedoeld voor de gehele gemeenschap van Leidschenveen en Ypenburg en richt zich op bewoners van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen, en biedt culturele ervaringen die aansluiten bij verschillende interesses. Het zou een plek moeten zijn waar buurtbewoners samenkomen, zich laten inspireren door kunst en een gevoel van verbondenheid en trots ontwikkelen met hun wijken en bied een breed scala aan culturele evenementen, zoals theaterstukken, dansvoorstellingen, concerten, comedyshows en filmvertoningen. Daardoor ontstaat er een ontmoetingsplaats waar buurtbewoners samenkomen, met elkaar in gesprek gaan en nieuwe verbindingen leggen en draagt het bij aan de levendigheid en de culturele uitstraling van de wijken. Het is een herkenbaar en tegelijkertijd unieke uitstraling hebben dat de identiteit van Leidschenveen en Ypenburg versterkt. Theater RAUM geeft een mooi voorbeeld wat de mogelijkheden zijn van een duurzaam en herkenbaar theater.